TIRAMISÙ

Een van de meest bekende Italiaanse nagerechten is toch wel Tiramisù. Zowel in Italië zelf als in het buitenland een geliefde lekkernij die ook mij bij de gedachte al laat watertanden. Een recept voor dit overheerlijke ’toetje’ mag vanzelfsprekend dan ook niet ontbreken op de website van Particolare vakanties.

Er zijn ontzettend veel varianten op de klassieke Tiramisù, maar ik deel hier graag de classico. Ontzettend makkelijk te maken, je hebt er weinig ingrediënten voor nodig én niet onbelangrijk.. hij is ´Buonissimo´!

HET RECEPT VOOR TIRAMISÙ

Laten we snel beginnen, dan heb je vanavond nog een verrukkelijk nagerecht om te serveren! Ik deel je het recept zoals ik het ooit van de website https://ricette.giallozafferano.it/ afhaalde. Als je goed Italiaans leest, is dit overigens een geweldige website alhoewel ieder recept ook voorzien is van een filmpje zodat je de bereiding stap voor stap kunt volgen en het zo wellicht ook te volgen is zonder dat je Italiaans spreekt.

DIT HEB JE NODIG VOOR 8 PERSONEN

Je hebt een heerlijk royaal stuk voor alle 8 personen als je je aan de onderstaande hoeveelheden houdt, maar uiteraard kun je er ook voor kiezen om de porties wat kleiner (of groter) te maken.

 • 300 gram savoiardi (helaas niet in alle supermarkten te verkrijgen) of lange vingers
 • 500 gram Mascarpone
 • 300 gram koffie (gezet en naar wens en smaak gesuikerd)
 • 4 zeer verse eieren (medium grootte)
 • 100 gram suiker
 • Cacaopoeder (om de bovenkant mee te bestrooien)
 • Grote (oven)schaal van 30×20 centimeter
 • 2 kommen (zorg er absoluut voor dat ze schoon en vetvrij zijn i.v.m. het opkloppen van de eiwitten)
 • Elektrische mixer
ZO MAAK JE HET
 1. We beginnen met een nauwkeurig werkje namelijk het splitsen van de eiwitten van het eigeel. Hierbij is het goed om te weten dat je de eiwitten alleen stijf kunt opkloppen als er absoluut géén eigeel in zit. Doe de eiwitten in de ene kom en het eigeel in de andere kom.
 2. Weeg 2 keer 50 gram suiker af en zet de koffie.
 3. Je start met het mixen van het eigeel en 50 gram suiker totdat je een mooie lichte massa hebt gekregen. (zie foto 1)
 4. Terwijl je de mixer laat draaien voeg je de mascarpone beetje bij beetje toe. Lukt je dit tegelijkertijd, zet dan de mixer tussendoor steeds even uit. Zodra je dit alles goed gemixt hebt, zet je de mixer uit en de kom apart.
 5. Maak de gardes heel goed schoon en zorg er ook voor dat ze vetvrij zijn.
 6. Start met het mixen van de eiwitten samen met de resterende 50 gram suiker die je ook weer beetje bij beetje toevoegt. Mix door totdat je een dikke, sneeuwachtige massa hebt verkregen. Tip: je kunt zien of je goed gemixt hebt, zodra de eiwitten zo stijf geklopt zijn dat ze niet bewegen als je de kom scheef (of zelfs op z’n kop) houdt.
 7. Schep één flinke lepel eiwitten in de andere kom (met het eigeel en de mascarpone) en roer het geheel actief door met een spatel. Hierdoor verdun je het mengsel wat. (zie foto 2)
 8. Schep nu, stukje bij beetje, alle eiwitten in de kom en maak daarbij voorzichtige, gelijkmatige bewegingen van onder tot boven totdat alles goed gemengd is.
 9. Pak de schaal en strijk een flinke dot van het mengsel uit op de bodem.
 10. Dompel de savoiardi/ lange vingers aan beide kanten in de koffie en leg ze stuk voor stuk op het mascarponemengsel. Ga zo door totdat de schaal gevuld is en herhaal het voor een tweede laag. (zie foto 3 en 4)
 11. Eindig met het mascarponemengsel.
 12. Zet de Tiramisù in de koelkast en laat het geheel minimaal 2 uur staan.
 13. De laatste stap is die van het bestrooien met cacaopoeder wat het handigst is met een klein zeefje. Je doet hiervoor de cacao in het zeefje en met een lepel wrijf je de cacao er rustig doorheen. Ga zo door totdat de hele bovenkant bedekt is en serveer hem! (zie foto 6)

Buon appetito! (zie foto 7)

Foto 1: Het gemixte eigeel met suiker
Foto 2: Het mengsel van eigeel en mascarpone wordt gemengd met het eiwit.
Foto 3: Leg de savoiardi/ lange vingers op de eerste laag van het mascarponemengsel.
Foto 4: De tweede laag in bereiding.
Foto 5: Nu al lekker!
Foto 6: bestrooid met cacaopoeder en onderweg naar de tafel!
Foto 7: Buon appetito!