In mijn blog over de Spungata leerde je al dat deze heerlijke lekkernij uit Sarzana, vroeger tot een van de kersttradities van deze streek behoorde. Nog steeds wordt de Spungata rondom en met kerst gegeten maar in het verleden was deze taart een ‘gift’ van de landheren aan hun pachters in ruil voor verse producten.
Gelukkig hoeven we er nu alleen maar van te genieten!
De échte en allerlekkerste Spungata eet je bij de fantastische Pasticceria Gemmi in Sarzana, maar ook hier in Nederland kun je er van genieten want thuis maken kan natuurlijk ook!
Ik maak voor dit recept dankbaar gebruik van de website In cucina con me!
HET RECEPT VOOR SPUNGATA
DIT HEB JE NODIG VOOR ONGEVEER 8 PERSONEN
Ingrediënten voor het deeg
250 gram bloem
100 gram boter
75 gram fijne rietsuiker
3 lepels witte wijn (lauw)
1 eierdooier
Gereaspte citroenschil
Ingrediënten voor de vulling
3 lepels appeljam
3 lepels vijgenjam
1 lepel sinaasappeljam
3 gedroogde vijgen (in stukjes gesneden)
20 gram pijnboompitten
10 gepelde amandelen (in stukjes gehakt)
Snufje kaneel
Snufje kruidnagelpoeder
DIT HEB JE OOK NODIG
3 lepels rietsuiker
Water naar behoefte
1 vel bakpapier
Taartblik
Keukenkwastje (eventueel)
2 mengkommen
Deegroller
Oven
ZO MAAK JE HET
Zet de oven aan op 180 graden in de conventionele stand (onder en boven warmte)
Start met het maken van de vulling door alle ingrediënten in een mengkom te doen en ze goed met elkaar te vermengen.
Snijdt de koude boter in stukjes.
Doe de bloem in de andere kom en maak het deeg door de suiker, de koude boter en de citroenschil met elkaar te vermengen door het geheel te kneden.
Voeg de eierdooier en de wijn toe en kneed het geheel tot een glad deeg.
Verdeel het deeg in 2 delen en maak het plat en rond met behulp van een deegroller. Zorg ervoor dat het in het bakblik past.
Leg het vel bakpapier in de taartvorm en leg hier vervolgens 1 laag deeg op.
Bedek de laag met de vulling en zorg ervoor dat er ongeveer 1 cm afstand tussen de rand van het taartblik en de vulling blijft.
Bedek de het geheel met de andere laag deeg en sluit alles goed af zodat de vulling er niet uit kan lopen gedurende de baktijd.
Meng de 3 lepels suiker met een lepel water (of iets meer) en roer dit door om de Spungata ermee te kunnen bestrijken (eventueel met een keukenkwastje). Zorg ervoor dat de substantie niet te waterig wordt omdat dit de bovenkant zal doen verbranden.
Bestrijk de bovenkant.
Zet de Spungata in de oven voor ongeveer een half uur of tot de randen gekleurd raken, de bovenkant glanst en gebarsten.
Ook Particolare vakanties gebruikt cookies om je gebruikservaring te verbeteren. Het zijn natuurlijk wél Italiaanse biscotti!
Klik op OK of geef je voorkeuren aan. Cookie settingsOK
Privacy & Cookies beleid
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.