Cultuur,  Eten & Drinken,  Italiaans eten,  Koken,  Tradities

SPUNGATA

In mijn blog over de Spungata leerde je al dat deze heerlijke lekkernij uit Sarzana, vroeger tot een van de kersttradities van deze streek behoorde. Nog steeds wordt de Spungata rondom en met kerst gegeten maar in het verleden was deze taart een ‘gift’ van de landheren aan hun pachters in ruil voor verse producten.

Gelukkig hoeven we er nu alleen maar van te genieten!

De échte en allerlekkerste Spungata eet je bij de fantastische Pasticceria Gemmi in Sarzana, maar ook hier in Nederland kun je er van genieten want thuis maken kan natuurlijk ook!

Ik maak voor dit recept dankbaar gebruik van de website In cucina con me!

HET RECEPT VOOR SPUNGATA

DIT HEB JE NODIG VOOR ONGEVEER 8 PERSONEN
Ingrediënten voor het deeg
  • 250 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 75 gram fijne rietsuiker
  • 3 lepels witte wijn (lauw)
  • 1 eierdooier
  • Gereaspte citroenschil
Ingrediënten voor de vulling
  • 3 lepels appeljam
  • 3 lepels vijgenjam
  • 1 lepel sinaasappeljam
  • 3 gedroogde vijgen (in stukjes gesneden)
  • 20 gram pijnboompitten
  • 10 gepelde amandelen (in stukjes gehakt)
  • Snufje kaneel
  • Snufje kruidnagelpoeder
DIT HEB JE OOK NODIG
  • 3 lepels rietsuiker
  • Water naar behoefte
  • 1 vel bakpapier
  • Taartblik
  • Keukenkwastje (eventueel)
  • 2 mengkommen
  • Deegroller
  • Oven
ZO MAAK JE HET
  1. Zet de oven aan op 180 graden in de conventionele stand (onder en boven warmte)
  2. Start met het maken van de vulling door alle ingrediënten in een mengkom te doen en ze goed met elkaar te vermengen.
  3. Snijdt de koude boter in stukjes.
  4. Doe de bloem in de andere kom en maak het deeg door de suiker, de koude boter en de citroenschil met elkaar te vermengen door het geheel te kneden.
  5. Voeg de eierdooier en de wijn toe en kneed het geheel tot een glad deeg.
  6. Verdeel het deeg in 2 delen en maak het plat en rond met behulp van een deegroller. Zorg ervoor dat het in het bakblik past.
  7. Leg het vel bakpapier in de taartvorm en leg hier vervolgens 1 laag deeg op.
  8. Bedek de laag met de vulling en zorg ervoor dat er ongeveer 1 cm afstand tussen de rand van het taartblik en de vulling blijft.
  9. Bedek de het geheel met de andere laag deeg en sluit alles goed af zodat de vulling er niet uit kan lopen gedurende de baktijd.
  10. Meng de 3 lepels suiker met een lepel water (of iets meer) en roer dit door om de Spungata ermee te kunnen bestrijken (eventueel met een keukenkwastje). Zorg ervoor dat de substantie niet te waterig wordt omdat dit de bovenkant zal doen verbranden.
  11. Bestrijk de bovenkant.
  12. Zet de Spungata in de oven voor ongeveer een half uur of tot de randen gekleurd raken, de bovenkant glanst en gebarsten.
  13. Laat de Spungata afkoelen en genieten maar!

Buon appetito!

Deze Spungata is van Pasticceria Gemmi!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.