Eilanden,  Rondreizen

SARDINIË OF SICILIË? IS EEN KEUZE MAKEN WEL VERSTANDIG?

De laatste tijd krijg ik best wel weer vaak de vraag..

‘Sardinië of Sicilië’?

Begrijp me niet verkeerd maar er zijn toch echt wel flinke verschillen tussen deze eilanden. De vraag zou dus eigenlijk niet OF moeten zijn maar WANNEER (voor beide eilanden!)!

Wist je trouwens dat Sardinië in het Italiaans Sardegna is en niet Sardinia zoals je misschien zou verwachten.

DE GELIJKENISSEN TUSSEN SARDINIË EN SICILIË

Allereerst wat over de kenmerken die de beide eilanden delen.

Over een vakantie op een ‘eilandje’ kun je bij beide eilanden niet spreken. Sterker nog. De eilanden zijn zo groot dat je er waarschijnlijk niet eens het idee hebt dát je je op een eiland bevindt. Beide eilanden zijn een stukje kleiner dan Nederland waarbij Sicilië net wat groter is.

Op zowel Sardinië als Sicilië kun je heerlijke strandvakantie beleven. Sardinië staat echter bekend om de witte stranden die niet onder doen voor die in het Caribisch gebied. Hoewel er op Sicilië echter ook een aantal zo ontzettend schitterend zijn!

Een andere gelijkenis is het feit dat beide eilanden een erg rijk verleden hebben. Hoewel ieder op een andere manier. Op Sardinië geniet je bijvoorbeeld met name in het binnenland van de ronde Nuraghi. De sfeer in de Sardijnse steden en en dorpjes doet wat Spaans aan. Daarentegen vindt je op Sicilië typisch Italiaanse steden en dorpen met veel verschillende bouwstijlen maar ook veel Barok.

Je ziet het; zelfs bij de gelijkenissen zijn er tegelijkertijd ook verschillen te vinden.

EN WAT KIES IK NU?

Maar wanneer kies je voor Sardinië en wanneer kies je dan juist voor Sicilië. Om dat te kunnen bepalen schotel ik je van ieder eiland een aantal hoogtepunten voor die een goed beeld zullen geven van de sfeer op het eiland.

Kun jij de datum van je reizen naar Sardinië en Sicilië gaan bepalen.

DE HOOGTEPUNTEN VAN SARDINIË

DE KUST

Op Sardinië is het net alsof je op een groot Caribisch eiland bent aangekomen. Je vindt er witte zandstranden (maar ook stranden met bijzonder roze kwarts i.p.v. zand), kristalhelder water (met het water tot aan je kin kun je nog steeds je voeten zien), verscholen baaitjes waar je alleen zwemmend kunt komen (en het goed kan zijn dat je er alleen bent) en schitterende rotsformaties. En dat alles ‘gewoon’ over bijna de hele kustlijn! Een écht Caribisch eiland is er niets bij!

EEN ECHT FIETSEILAND

Fietsliefhebbers zullen gelukkig worden op Sardinië. En dan echt niet alleen de doorgewinterde fietser, maar ook de minder ervaren liefhebber van fietsen. Over het hele eiland zijn er veel fiets- en mountainbikeroutes te vinden en zeker in het binnenland vindt je een oase van rust. Kijk overigens niet op als je af en toe een onverharde weg aantreft. De bergen en heuvels op het eiland bieden genoeg uitdaging voor de gevorderde fietsliefhebber, maar ook leuk om te doen is een fietstocht over een van de vele kustroutes door en langs mooie vissersdorpjes.

In de hoofdstad van het eiland, Cagliari, zijn er overigens ook erg mooie fietstochten te maken. Deze leiden bijvoorbeeld door het centrum, maar ook langs mooie stranden en de zoutvelden met flamingo’s (ja, die zijn er ook op Sardinië!).

SURFEN NAAR HARTENLUST EN SNORKELEN EN DUIKEN WAAR JE MAAR WILT!

Ook watersporten is op Sardinië populair! Doordat er altijd wel een windje staat is het bijvoorbeeld heel goed windsurfen! Kun je het je voorstellen? Zonnetje op je huid, wind in je zeil (of zeilen), het kristalheldere water én het aanblik op de kust van Sardinië! Wat wil je nog meer?!Ook snorkelen en duiken is vanwege de helderheid van het water erg mooi om te doen! Schitterend om naast de schoonheid óp Sardinië ook eens te kijken wat er onder water te vinden is!

Mijn broer Ian aan het surfen in Porto Pollo. Een waar paradijs voor watersporters.

DE NATUUR

Naast de schitterende stranden en de kristalheldere water, biedt Sardinië een schitterend berg- en heuvellandschap. Zoals hierboven beschreven zeer geschikt voor de fietsliefhebber, maar uiteraard ook voor de wandelaar én natuurliefhebber. De ongerepte natuur biedt fantastische plekken zoals bijvoorbeeld de Monte Orbeno, een berg van ongeveer 1000 meter hoog waar je een wandelroute vindt die je nooit mee zal vergeten. Tijdens je wandeling heb je namelijk de meest prachtige uitzichten over het eiland en ook vind je er meerdere idyllische plekken tussen de bomen om te genieten van een pauze in de schaduw. Natuurlijk ook met uitzicht.

Een ander fenomeen op Sardinië zijn de verschillende grotten waarvan de indrukwekkendste misschien wel de Grotta di su Marmori is. De meeste grotten op Sardinië kun je in onder begeleiding van een gids.Daarnaast is er nog het prachtige Nationaalpark Gennargentu met bergen, kloven en meren en natuurlijk zijn er in het zuiden van Sardinië meren en zoutvelden met flamingo’s te bezoeken.

DORPJES EN STEDEN

Genoeg te beleven in de mooie dorpen en steden op Sardinië. Zoals ik hierboven al noemde is Cagliari een echte aanrader, maar zeker ook Alghero, Castelsardo, Bosa, Nuoro en Dorgali (van de bijzondere Cannonau wijn, waarmee je wel 100 kunt worden) om er maar een aantal op te noemen. Overal vind je natuurlijk de kenmerkende smalle steegjes en veel interessante geschiedenis maar geniet vooral ook van de bevolking zelf.. Wát een geweldige en hartelijke mensen!

HET GEZONDE LEVEN

Opmerkelijk aan het leven van de mensen op Sardinië is dat de meesten het leven wat minder snel leven. Klinkt dat wat vaag? Laat het me je uitleggen. Om te beginnen zijn er op het eiland veel schapenherders. Met grote kuddes schapen zijn zij vaak wel dagen onderweg. Ook zijn er veel boeren die net als de schapenherders het merendeel van de tijd buiten zijn. Ze bewegen daarbij veel en eten hetgeen de natuur en omgeving te bieden heeft. Op z’n tijd nemen de Sardijnen pauze. Ze kennen, net als op het vaste land, de pausa pranzo waarbij uitgebreid gegeten wordt en daarna gerust. Ze spenderen veel tijd met hun familie maar zeker ook met vrienden en andere naasten zoals buren. In het kort.. ze zorgen met liefde voor elkaar.Natuurlijk ziet het leven er in de grotere steden meer uit zoals wij het kennen maar in kleine dorpjes en het binnenland van Sardinië kun je bovenstaande taferelen heel goed tegenkomen en ervaren.

DE HOOGTEPUNTEN VAN SICILIË

STADSSTRANDJES VERSUS NATUURSTRANDEN

Daar waar veel stranden op Sardinië ongerept zijn, vind je op Sicilië ook wel stadsstrandjes. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het strand in Cefalù. Het is niet een heel groot strand maar een leuke ervaring is het natuurlijk wel om midden in een stadje naar het strand te kunnen gaan. Uiteraard is het ook een geliefde plek bij de lokale bevolking.Naast stadsstrandjes zijn er óók op Sicilië onvergetelijke natuurstranden te vinden. Wat te denken van bijvoorbeeld het strand van San Vito Lo Capo of, ontzettend indrukwekkend, de Scala dei Turchi?! Wauw!

Het gezellige stadsstrand van Cefalù.

DE RUIGE NATUUR VAN SICILIË

Andere (ruwe) parels op Sicilië zijn te vinden in de natuur. Wat te denken van vulkaan de Etna, maar ook bijvoorbeeld de bijbehorende vulkanische Eolische eilanden met onder andere Stromboli of de Alcantarakloof. Geweldige plekken voor onder andere natuur- en wandelliefhebbers om hier hun hart op te halen!

De Eolische eilanden.

PITTORESKE DORPJES EN MOOIE STEDEN MET CULINAIRE HOOGSTANDJES

Overal op Sicilië vindt je ze: pittoreske dorpjes waar je, onder het wapperende wasgoed, heerlijk door de smalle straatjes kunt slenteren. De Siciliaanse keuken is heerlijk én veelzijdig en in veel dorpjes kun je dan ook wel een typische specialiteit proeven. Wat denk je van Panettone in Castelbuono, Sarde a Beccafico in Palermo, Sale marino artigianale uit Trapani of een broodje ijs (ja het écht waar en ontzettend lekker!).

Broodje ijs! Een van dé Siciliaanse specialiteiten!

GRIEKSE INVLOEDEN OVERAL

De Grieken hielden waarschijnlijk al net zo veel van Sicilië als wij nu doen. Ze bouwden er in ieder geval schitterende tempels, waarvan er vandaag de dag nog steeds een aantal (of restanten ervan) hele mooie te zien zijn. Wat te denken van de Valle dei Templi bij Agrigento, de tempel bij Segesta en die in Selinunte?!

DE CONCLUSIE?

Als het gaat over de keuze van een vakantie op Sicilië of Sardinië dan kan ik die niet voor je maken natuurlijk. Echter kunnen we misschien wel concluderen dat Sardinië een geweldig eiland is voor een onvergetelijke strandvakantie en erg geschikt is om kennis te maken met de ongerepte natuur (al wandelend of fietsend bijvoorbeeld) en bijzondere levensstijl van de Sardijnen. Een levenstijl waardoor veel mensen ouder worden dan 100! Sardinië is dan ook niet voor niets een van de Blue Zone plekken op aarde!Sicilië is een geweldige bestemming voor een avontuurlijke vakantie met alle mogelijkheden om vulkanen te beklimmen en bekijken en daarnaast natuurlijk ook voor de heerlijke keuken en voor de geweldige dorpen en steden die er ook te bezoeken zijn!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.