Eten & Drinken,  Italiaans eten,  Koken,  Tradities

PASTA E LENTICCHIE

Een heerlijk winters zuid Italiaans pastagerecht dat ik eerder deze week maakte is Pasta e lenticchie. Pasta met linzen dus. Misschien dat het je een beetje afschrikt of vind je linzen wel heel ouderwets, maar ze zijn erg gezond en ook nog eens héérlijk in combinatie met de juiste pasta.

En op die laatste 2 woorden leg ik graag even de nadruk. Juiste pasta..

Ik had namelijk niet helemaal de juiste pasta in huis. En zoals je misschien wel weet of gemerkt heb.. een bepaald type pasta combineren met een bepaalde saus kan het gerecht maken of breken.

Nu pakte het voor ons gelukkig goed uit omdat lenticchie, linzen, best gegeten kunnen worden met spaghetti.

WINTERSE PASTA’S

Zodra het een beetje kouder wordt (laten we zeggen onder een graad of 12) en omdat ik ook dán best wat kilometers afleg op fiets heb ik best snel trek in stevige (winter)gerechten. Oer hollands zoals boerenkool, maar zéker ook pastagerechten… Mmm! Dankbaar ben ik dan ook voor de tijd dat ik die pastagerechten leerde kennen én maken.. al hoef je voor dat laatste echt geen super chef te zijn.

Nu deel ik graag een recept voor pasta e lenticchie (want ja.. óók voor dit gerecht zijn er weer verschillende. Een simpele, maar o zo lekkere variant!

DIT HEB JE NODIG VOOR 4 PERSONEN
 • 400 gram pasta (je kunt tubettini gebruiken, maar ook ontzettend lekker is gemixte pasta en ook kun je linguine of spaghetti in stukjes breken)
 • 400 gram gedroogde linzen
 • Extra vergine olijfolie (gebruik voor dit gerecht een goede olie)
 • zout en peper
 • 2 tenen knoflook
ZO MAAK JE HET
 1. Je begint met het koken van de linzen. Gebruik een pan waarin je ruim water kunt opzetten. In ieder geval 2 liter. Mocht je denken dat je de linzen een dag in water moet laten weken.. nee dat is bij linzen niet nodig. Zet de pan met water op hoog vuur en breng het aan de kook.
 2. Op het moment dat het water kookt zet je het vuur lager en laat je de linzen verder garen tot het moment dat ze bijna gaar zijn.
 3. Voeg zout naar smaak aan het water toe.
 4. Zet een tweede pan op het vuur en doe daar 4 eetlepels olijfolie in (houd per persoon 1 eetlepel aan, want anders wordt de smaak te olie achtig). Zet het vuur op en fruit de knoflook.
 5. Verwijder de knoflook uit de pan en giet de linzen met al het vocht in de pan met olie.
 6. Voeg nu de pasta toe aan het geheel en kook de pasta al dente. Doe er indien gewenst nog wat zou bij.
 7. Laat het complete pastagerecht een minuut of 4 rusten, voeg dan de peper toe en serveer!
TIP!

Zelf houd ik ervan als er nog voldoende vocht achterblijft, zodat ik er een laagje van op mijn bord kan scheppen. Ik eet dit gerecht dan ook met een lepel. In dit geval kies je ervoor het gerecht direct te serveren en niet te laten rusten.

TIP 2!

Ik gebruikte deze keer tomaatjes, maar ze hoeven er absoluut niet in. Wil je dit wel dan fruit je ze na de knoflook even mee in de olie en roer je ze daarna goed door de pasta.
In dit geval kun je ook wat verse peterselie toevoegen.

Buon appetito!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.