PARMIGIANA DI MELANZANE

Als je mij vraagt naar wat ik het aller, allerlekkerst vind om te eten, is mijn antwoord parmigiana di melanzane.

De eerste keer dat ik het gerecht at, kan ik me nog goed herinneren. Ik was in Campania, in Salerno om precies te zijn, bij mijn toenmalige schoonfamilie. Mijn schoonmoeder besloot dat ze mij kennis ging laten maken met Parmigiana di melanzane. Op dat moment was mijn Italiaans al goed maar het dialect begreep ik daarentegen nog niet goed en dus ook niet wat er allemaal inzat. Ik besloot dat ik me maar gewoon moest overgeven aan de kookkunsten van mijn schoonmoeder..

Aan de reacties van de andere gezinsleden moest het wel erg lekker zijn want zij waren verrukt bij het horen van het plan voor de lunch.

Na een rondje door de stad en over de lungomare, boulevard, kwamen we thuis en kwam ons een heerlijke geur tegemoet.

Eenmaal aan tafel wist ik niet wat ik meemaakte! In het Italiaans (en dus niet meer in het Salernitaans) werd er uitgelegd wat er in het gerecht te vinden was. Aubergine, tomatensaus, mozzarella, basilicum, knoflook en parmigiano reggiano..

Dat zoiets eenvoudigs, zo heerlijk kon zijn! Ik begreep het niet..

Nu, zo’n 14 jaar en vele malen parmigiana di melanzane verder én heel wat meer ervaring in de Italiaanse keuken, weet ik dat het écht mogelijk is! Heerlijke gerechten maken met héél weinig ingrediënten!

HET GEHEIM VAN DE CHEF, MAMMA OF NONNA

Al het eten in Italië wordt gemaakt volgens een bepaalde traditie. En dan niet één traditie, maar volgens plaatsgebonden en/of familietradities. En dat is heel iets anders.

In ieder dorp, in iedere familie wordt er weer net even anders gekookt en dus smaakt een gerecht overal iets anders. Recepten worden wel in stand gehouden door ze binnen de familie door te geven.

HET RECEPT VOOR PARMIGIANA DI MELANZANE

Eigenlijk klopt de bovenstaande kop dan ook niet.

Het recept dat ik met je ga delen is één recept en ja.. er zijn dus veel meer varianten mogelijk.

Ik kies het recept zoals ik hem leerde maken en zoals ik hem het lekkerst vind. Maar ik deel je ook de variatie op het recept zoals mijn man hem het liefst eet.

DIT HEB JE NODIG VOOR 4 PERSONEN

De hoeveelheden zijn perfect voor 4 personen om het als voorgerecht of lunch te eten. De hoeveelheden kun je uiteraard naar wens aanpassen en er ook een secondo, tweede gang, van maken.

 • 2 aubergines (lekker groot)
 • 1,5 pakje tomatensaus óf zelfgemaakte tomatensaus
 • 1 bol mozzarella
 • 1 stuk parmigiano reggiano (ongeveer 100 gram)
 • bloem
 • olijfolie
 • zonnebloemolie
 • 1 teen knoflook
 • basilicum
 • zout
 • peper
 • grote ovenschaal
 • oven

ZO MAAK JE HET
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik en bestrooi ze met wat zout (dit is om uitvloeiing van vocht tegen te gaan)
 3. Zet een steelpannetje met een scheut olijfolie op halfhoog vuur en voeg een teen knoflook toe.
 4. Voeg de tomatensaus en enkele blaadjes basilicum aan de olie en de knoflook toe. Laat de teen knoflook gewoon in de pan liggen en laat het vuur halfhoog staan. Doe een deksel op de pan en laat de saus indikken. Je hebt hier zeker een goed half uur voor nodig. Als de tomatenpuree ingedikt is, voeg je wat peper naar wens toe.
 5. Zet een koekenpan met een flinke scheut zonnebloemolie op het vuur en laat de olie warm worden.
 6. Haal de plakken aubergine aan 2 kanten door wat bloem en frituur de plakken vervolgens in de pan met zonnebloemolie.
 7. Zorg ervoor dat je de plakken aubergine goed frituurt. Zodra de plakken gemakkelijk te doorprikken zijn, haal je ze uit de pan.
 8. Leg de plakken op wat keukenpapier zodat de overtollige olie eruit kan.
 9. Snijd de bol mozzarella in kleine stukjes en rasp de parmigiano reggiano.
 10. Besprenkel de ovenschaal met wat olijfolie en smeer vervolgens de bodem in met een laagje tomatensaus.
 11. Leg de eerste plakken gefrituurde aubergine op de tomatensaus en vervolg met een nieuw laagje tomatensaus waarna je er wat mozzarella en parmigiano reggiano overheen strooit.
 12. Vervolg weer met een laag aubergines en ga om en om door totdat je ingrediënten op zijn. Zorg er hierbij wel voor dat je eindigt met en laagje parmigiano reggiano en laat de teen knoflook in de pan liggen.
 13. Zet het geheel in de voorverwarmde oven en wacht….
 14. De baktijd is afhankelijk van je oven maar ongeveer 20/25 minuten.

Garneren met een blaadje basilicum maakt van het gerecht een plaatje en geeft je een bijzonder Italiaans gevoel!

VARIATIE

De variant waarbij de aubergineplakken niet alleen door het bloem worden gehaald maar gepaneerd worden, is in Italië (en bij mijn man) ook erg geliefd. Deze variant is zwaarder en calorierijker dan de bovenstaande variant. Aan jou om te kijken welke jij het lekkerst vindt!

EI EN PANEERMAIL

Haal de plakken aubergine net als bij het bovenstaande recept eerst door de bloem en daarna door een schaaltje met losgeklopt ei waarna je de plak paneert met paneermeel en hem vervolgens op de zelfde manier frituurt als bij de bovenstaande variant.

Het eindresultaat van de parmigiana di melanzane die ik tijdens een vakantie in Liguria maakte!

Buon appetito!