Cultuur,  Eten & Drinken,  Italiaans eten,  Koken,  Tradities,  Uit eten in Italië

OP ZOEK NAAR DE SPECIALITEIT! SPUNGATA UIT SARZANA

Italië is voor mij, naast ál het andere moois dat het te bieden heeft, ook een paradijs voor de smaakpapillen! Ik weet overigens zeker dat dit niet alleen voor mij geldt!

Eigenlijk heeft iedere regio en specifieker nog zelfs iedere stad of dorp zijn eigen specialiteit(en). Nu is echt zoeken naar deze specialiteiten natuurlijk vaak niet nodig want je hoeft het de lokale bevolking maar te vragen en je krijgt de beste tips, en uitproberen is daarom éxtra leuk!

Zo waren wij op een zondagochtend onderweg naar Sarzana (alleen al deze plek is geweldig!) om daar een ontbijtje te gaan doen toen ik een berichtje kreeg van Barbara. Pasticceria Gemmi.. dáár moesten we naartoe! En wel voor een Spungata. Een authentiek zoet gebakje waar Pasticceria Gemmi zelfs patent op schijnt te hebben. In feite is het, net zoals zoveel heerlijkheden in Italië, een vrij eenvoudig gebakje. In de oven gebakken, gevuld met jam, amandelen, pijnboompitten en andere specerijen.

De oorsprong van de Spungata is ook wel leuk om te kennen! Het is namelijk oorspronkelijk een kerstlekkernij die door de landeigenaren aan de pachters van hun land werd gegeven in ruil voor verse producten. Een super idee dus om te maken voor kerst om je gasten te imponeren met een uniek staaltje Italiaanse Sarzaanse kookkunst!

Hier vind je een recept!

Hoewel pech voor mij omdat het gluten bevat, hebben mijn mannen echt fantastisch genoten van deze ‘spons’ die daar niets van weg had natuurlijk.

Geen Spungata maar een glutenvrij kokos/ cacao gebakje voor mij!

Je nuttigt je Spungata hier in een geweldige ambiance overigens.. alsof je in het begin van de vorige eeuw beland bent waarbij het koffiezetapparaat en de kassa met pin de enige apparaten zijn die je doen beseffen dat dat niet zo is. En dan natuurlijk gewoon ‘al banco’ (aan de bar) of zittend in een knusse sala (zaal) met authentieke inrichting.

En vanaf 19:00 uur wordt in het deel op de eerste verdieping iedere dag een typische apericena georganiseerd. Ken je dit woord apericena? Het is een samenvoeging van het je vast welbekende aperitivo (aperitief) en van het woord cena (diner). Een avondvullende aperitivo eigenlijk met hapjes en drankjes waarbij je na afloop échte geen diner meer hoeft te nuttigen!

Op weg naar huis met alle lekkernijen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.