Eten & Drinken,  Italiaans eten,  Koken,  Zomer

LEKKER ZOMERS! DE PERFECTE BRUSCHETTA.

De allereerste keer, misschien was het zelfs onze eerste vakantie in Italië, dat ik bruschetta (je spreekt het uit als: broesketta) at, was ergens op een strand in Toscane.
Naast ons zat een grote Italiaanse familie en rond het middaguur werden de talrijke koelboxen die ze hadden meegenomen geopend. Daaruit kwamen de lekkerste dingen, maar die bruschetta zal ik nooit vergeten!

Die mochten we namelijk ook proeven!

Het zal ze toentertijd vast niet zijn ontgaan dat wij met z’n vieren met open mond aan het kijken waren naar wat er uit de koelboxen kwam en zeker niet toen een kleine gasbrander werd aangestoken waar een flinke koekenpan op kwam te staan.. Een grote fles olijfolie kwam uit een tas en de pan werd er rijkelijk mee gevuld. Dikke plakken brood gingen erin en de geur die ons tegemoet kwam deed ons het water in de mond lopen.

En dat was exact het moment dat een van de heren die aan het bakken was ons riep om mee te komen eten.

En zo kwam het dat we voor het eerst bruschetta aten.

DE PERFECTE BRUSCHETTA

Vanaf dat moment is bruschetta niet meer weg te denken geweest en zelfs vandaag de dag nog maken we zeer regelmatig verschillende soorten klaar.
Hoewel ik heel veel lekker vind op een stuk gegrild brood (en dus niet in een pan met gigantisch veel olijfolie) blijft de klassieke bruschetta met tomaat toch mijn favoriet!

Hoewel het maken van dit type bruschetta helemaal niet moeilijk is, zijn er toch een aantal zaken waar je je aan moet houden om tot de perfecte bruschetta te komen!

WAAR MOET JE OP LETTEN?!
DE PERFECTE TOMAAT

Een steeds grotere variatie aan tomaten is er in Nederland te verkrijgen.. en gelukkig maar want de ene tomaat is de andere niet.

Als ik hier in Nederland boodschappen doe, kies ik zelf voor lekker rode Roma tomaten of Roma tomaatjes, maar als je in Italië bent en je wilt bruschetta maken, kun je heel goed terecht op de markt voor de meest heerlijke tomaten.

HET BESTE BROOD

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het brood zelf te maken, maar je zou ook een lekker compact, licht brood met een goede korst bij de bakker kunnen kopen. Snijd het brood wel zelf zodat je de sneetjes naar wens kunt afsnijden. Een snijmachine maakt de sneeën namelijk al vaak te dun.

De compactheid van het brood is belangrijk omdat een compact brood de smaken veel beter zal opnemen dan een luchtig brood. En wat is er nu trouwens lekker dan een stevige bite bruschetta?!

HET BROOD VERWARMEN

Het perfect bereidde brood is warm en krokant. Je kunt dit op verschillende manieren bereiken door middel van het gebruik van een oven, een koekenpan (gebruik een anti aanbakpan) of, nog beter, een grillpan.

Nadat je de pan goed hebt voorverwarmd, rooster je de sneeën brood gedurende ongeveer 2 minuten aan iedere kant. In de oven duurt het proces ietwat langer.

HET BELEG

Het net verwarmde, krokante brood is al een traktatie op zich en zelf moet ik altijd uitkijken dat ik niet al wat sneetjes opgegeten heb voor ik ze met tomaat ga beleggen..

Toch is het zeker de moeite waard om de volgende handelingen nog even uit te voeren.. Wrijf de sneetjes aan de bovenkant in met een teentje knoflook waarna je ze belegd met stukjes tomaat, een scheutje olijfolie, een blaadje basilicum en een snufje zout!

HET ULTIEME RESULTAAT!

Het ultieme resultaat van een knapperige, smaakvolle bruschetta bereik je door de sneetjes brood na het verwarmen meteen te beleggen met de andere ingrediënten en direct te eten! Laat je de bruschetta te lang staan, dan riskeer je een sompig stukje brood..

Buon appetito!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.