Cultuur,  Eten & Drinken,  Excursie,  Kosten,  Uit eten in Italië

GA GOED VOORBEREID! EXTRA KOSTEN TIJDENS JOUW VAKANTIE IN ITALIË

Voordat ik aan de slag ga met de organisatie van een vakantie op maat vraag ik mijn klanten naar het budget dat zij in gedachten hebben voor het door mij te organiseren deel. Voor mij noodzakelijk om te weten, maar ook voor de klant goed om over na te denken want naast geld voor de reis, de accommodatie en misschien autohuur gaat er ook nog geld op aan andere zaken tijdens je vakantie.


HOUD IN IEDER GEVAL REKENING MET DEZE EXTRA KOSTEN
BIJ DE ACCOMMODATIE
 • Toeristenbelasting. Of dit gevraagd wordt en wat de hoogte van de belasting is, is geheel afhankelijk van de gemeente waarin je verblijft. Dit geld voldoe je meestal ter plaatse, maar bij een vooruitbetaling wordt het soms vooraf gevraagd.
 • Schoonmaakkosten. Verblijf je in een appartement dan kunnen deze kosten er nog bijkomen. Dat moet je in ieder geval ergens in de offerte kunnen lezen. Ook dit bedrag wordt meestal ter plaatse voldaan.
 • Schoonmaakkosten keuken. Bij sommige accommodaties dien je de keuken na je vakantie schoon achter te laten. Doe je dit niet, worden er kosten in rekening gebracht
 • Controleer goed of een accommodatie betaalde diensten aanbiedt. Denk aan douchen (op een camping), gebruik van de wasmachine, gas/water/licht, sportservices, kinderstoelen en – bedjes, etc. 
 • Bij een bed & breakfast mag je verwachten dat het ontbijt inbegrepen is, maar sommige accommodaties met appartementen bieden ook ontbijt aan. Dit is dan meestal tegen betaling en indien gewenst.

Goed voorbereid! Extra kosten tijdens jouw vakantie in Italië

OP DE WEG
 • Rijd je in Italië over de snelweg dan betaal je tol. Wil je de snelwegen liever vermijden dan kun je natuurlijk kijken naar een andere route.
 • Het klink logisch maar.. brandstof is een grote kostenpost als je met de auto op vakantie gaat.
 • Reis je via Zwitserland of Oostenrijk dan heb je een vignet nodig. Een vignet voor Zwitserland kost om en nabij de € 39 (een kalenderjaar geldig) en de kosten voor een vignet voor Oostenrijk zijn afhankelijk van de duur van je verblijf.
MET HET VLIEGTUIG
 • Naast de prijs voor een ticket, betaal je tegenwoordig bij de meeste luchtvaartmaatschappijen de bagage apart en als je een stoel wilt kiezen, betaal je hier ook voor. Hoe meer keuzes je maakt, des te meer het kost geldt over het algemeen.
 • Wil je wat drinken meenemen in het vliegtuig, dan dien je dit na de douane of in het vliegtuig te kopen. Meestal niet goedkoop…
 • Wanneer je met het vliegtuig gaat, zal je ook naar je vakantie accommodatie moeten komen. Je kunt kiezen voor het openbaar vervoer, een transfer of een huurauto. In alle gevallen betaal je hier geld voor.

Goed voorbereid! Extra kosten tijdens jouw vakantie in Italië

ETEN EN DRINKEN
 • Eten en drinken heb je natuurlijk nodig op vakantie en dus zal je, net als thuis, boodschappen moeten doen. Als je met de auto vanaf huis op vakantie gaat, kun je er voor kiezen om producten zoals peper, zout en (olijf) olie van huis me te nemen zodat je dit niet ter plaatse hoeft te kopen.
 • Je zal vast een keertje vaker dan normaal uit eten gaan. Veel mensen vinden het jammer om hierop te moeten beknibbelen en dus kan het handig zijn om dit mee te berekenen in je totale vakantiebudget. In Italië geldt overigens wel dat uit eten gaan vaak stukken goedkoper is dan in Nederland.
 • Wil je niet de hoofdprijs betalen voor eten en drinken? Ga dan niet op de hotspots zitten, maar loop een straatje achteraf in of vraag de lokale bevolking waar het goed eten en drinken is (voor een normale prijs).
 • In Italië is het gebruikelijk ‘coperto’ te betalen alhoewel sommige restaurants het tegenwoordig in de ban gedaan hebben. Het is een extra fee die bovenop je rekening wordt geplaatst en betreft meestal een aantal euro. Per restaurant is het bedrag verschillend en meestal staat het bedrag gewoon op de bon vermeld.

Goed voorbereid! Extra kosten tijdens jouw vakantie in Italië

UITSTAPJES
 • Niet alle uitstapjes hoeven geld te kosten, maar veel bezienswaardigheden zijn alleen toegankelijk door een ticket te kopen. Het kan fijn zijn om de tickets vooraf alvast gekocht te hebben via internet. De voordelen daarvan zijn dat je sneller binnen bent, maar ook dat je het geld al uitgegeven hebt vóór je vakantie begint. Al komt het op hetzelfde neer.. het gevoel kan toch net even anders zijn!
TELEFOON
 • De absurd hoge telefoonkosten na je vakantie (in Europa) zijn inmiddels wel verleden tijd, maar toch is het goed om te kijken welke (extra) kosten je provider eventueel in rekening brengt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Gebruik, wanneer het even kan Wifi! Let wel op.. soms zijn er kosten voor het gebruik van de Wifi.
CONTANT, CREDITCARD OF PINNEN
 • Wij zijn het ontzettend gewend overal te kunnen pinnen maar in Italië kan dat niet overal of pas vanaf een hoger bedrag. Het is dan ook handig om altijd wat contant geld op zak te hebben.
REIS- EN ANNULERINGSVERZEKERING
 • Je gaat er niet vanuit dat je je vakantie moet annuleren of halverwege moet afbreken maar het kan gebeuren en dan is een annuleringsverzekering en reisverzekering handig. Heb je een (doorlopende) reisverzekering? Ga er dan niet vanuit dat daar een annuleringsverzekering bij zit. Vaak moet je deze apart afsluiten.
EXTRA KOSTEN DOOR COVID-19
 • Net zoals in Nederland zijn sommige diensten in Italië wat duurder geworden door de Covid-19 crisis. Zo betaal je bijvoorbeeld iets meer voor een kopje koffie.. al is dit nog steeds veel minder dan in Nederland.
 • In populaire kustgebieden waar het normaal gesproken erg druk is, zijn er ‘vrije’ stranden waarvoor betaling nodig is in deze periode.

Mocht jij in deze periode in Italië tegen extra kosten aanlopen, die er voor Covid-19 niet waren, zou ik het erg waarderen als je me dit laat weten zodat ik ze kan toevoegen aan de lijst, zolang nodig.

Gelukkig is er ook héél veel GRATIS! Zoals deze adembenemende zonsondergang!

Goed voorbereid! Extra kosten tijdens jouw vakantie in Italië

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.