Actieve vakantie,  Cultuur,  Excursie,  Ontspannen vakantie,  Stedentrip

5X VOOR IEDER WAT WILS VAKANTIES IN ITALIË

De een houdt van een rustige vakantie, de ander juist van een actieve. Sommigen zoeken graag het bekende op en sommigen juist helemaal niet. Zoveel mensen, zoveel wensen..

Op een rijtje.. Suggesties voor vakanties met voor ieder wat wils!


VOOR DE NATUUR-, FIETS- EN WANDELLIEFHEBBER – DE DOLOMIETEN

De Dolomieten maken deel uit van de Alpen en strekken zich uit over de provincies Zuid-Tirol/Südtirol, Trento en Belluno en bieden volop mogelijkheden voor heerlijke (actieve) vakanties in de natuur! En dat alles het hele jaar door! Wat te denken van een tocht rond de Drei Zinnen of een tocht door het Sellamassief (op de ski’s in de winter of op de fiets of wandelend in de andere seizoenen), de grootste bergweide van Europa in de Alpe di Siusi regio of de schitterende Karersee? De natuurliefhebber kan zijn hart hier ophalen.

En niet alleen de natuur is hier spraakmakend! Ook de keuken in deze gebieden is bijzonder. Schuif dus zeker aan tafel in van de Almhutten die je tijdens je tocht tegen zult komen.

VOOR DE CULTUURSNUIVER – SICILIË

Sicilië kent een enorm lange geschiedenis van overheersingen. Zo eigenden de Grieken, Arabieren, Romeinen en zelfs Noormannen zich het eiland toe en dit is dan ook heel goed te zien in de gemengde cultuur met verschillende gebruiken en architectonische verschillen. Ieder stadje lijkt als het ware een heel eigen cultuur te hebben!

Vanwege de diversiteit op Sicilië is het moeilijk om alle pracht en praal hier te benoemen maar als ik een paar wonderlijke bezienswaardigheden en plaatsen mag noemen ga ik voor:

  • De Etna, want deze vulkaan moet je natuurlijk gezien hebben als je op Sicilië bent. Neem de moeite en de tijd om er met het treintje omheen te rijden of ga er actief op uit en maak een begeleide wandeling of fietstocht! En ja, alles er tussenin is ook mogelijk natuurlijk!
  • Siracusa! Deze schitterende havenstad met Ortigia is zeke de moeite van een bezoek waard! naast de mooie bezienswaardigheden alleen al om de gezelligheid die je hier vindt.
  • En als je dan op Sicilië bent, wil je natuurlijk ook de bijzondere tempels in Agrigento zien. Doe het wel meteen goed en ga onder begeleiding van een gids zodat je geen waardevolle interessante informatie mist!
  • De Scala dei Turchi (trap van de Turken) dankt zijn naam aan het feit dat de Moren hier aan land kwamen. Het gebergte wat uit zee omhoog komt is van een soort witte kalksteen en daarom ook een van de meest bijzondere stranden op Sicilië. Van de vroege lente tot eind oktober is het hier zeer aangenaam!

En natuurlijk Palermo, Cefalù, Erice, Catania, de Eolische eilanden, de Egadische eilanden… zie je.. Nu al te veel om op te noemen!

VOOR DE CITYTRIPPER – BOLOGNA

De stad zelf is schitterend en anders. Ja, er zijn toeristen, maar zeker ook héél veel locals die door de stad flaneren en genieten van al het lekkere eten dat er te vinden is in de barretjes, de restaurants en kleine winkeltjes. Veel vlees (met name varkensvlees), veel pasta (want waar Italië min of meer bekend staat om de pizza, staat Bologna bekend om de pasta!), maar ook zijn er verschillende goede chocolaterieën en ook heel veel pasticcerie. En natuurlijk kun je ook hier op iedere hoek van de straat genieten van lekkere échte Italiaanse ontbijtjes met een cornetto en een cappuccino. Ik begrijp nu dan ook waarom een van de 4 bijnamen van Bologna ‘La Grassa’ (de vette of de dikke) is.

Beheersing is een uitdaging in deze stad!

Naast eten, eten en nog eens eten zijn er in Bologna natuurlijk ook nog genoeg bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Zo vind je er de Torre degli Asinelli die je kunt beklimmen. Vanaf boven heb je een geweldig uitzicht op de stad en de omgeving.

Verder is het Piazza Maggiore een belangrijke plek in Bologna. Langs de rand staan veel verschillende belangrijke gebouwen zoals de Basilica di San Petronio. Ook is het een plek waar de inwoners en studenten van de stad graag lekker even gaan zitten en waar de kinderen op het plein kunnen voetballen.

Niet te missen is verder de Mercato di Mezzo, al heeft dat wel weer met eten te maken. Het is als het ware een gang van de ene naar de andere straat, gevuld met allemaal verschillende toonbanken waar je de lekkerste specialiteiten kunt kopen en laten klaarmaken. Je kunt er pasta of pizza kopen, een broodje laten beleggen, je vindt er salades en fruit, zoetwaren en ook kun je er kiezen uit veel verschillende goede wijnen, of een aperol spritz nemen voor je aperitivo op het terras buiten. Daar moet je overigens wel snel zijn, zodra het zonnetje doorkomt want dan gaat iedereen daar graag zitten!

Hoewel erg toeristisch is de San Luca Express een aanrader voor een bezoek aan de Basilica San Luca. Vanaf het centrum van de stad kun je de weg naar boven (wél mooi door de booggalerijen) helemaal lopen, maar het is best een eind!

VOOR DE REISLUSTIGE – LIGURIË

Ligurië is een streek waar ik moeilijk genoeg van kan krijgen. De kustlijn is fascinerend doordat de bergen direct uit zee omhoog lopen waardoor tegelijkertijd van zowel de bergen als de zee kunt genieten én je hierdoor veel idyllische kustplaatsen tegenkomt.

Het noorden van Ligurië grenst aan Frankrijk en het zuiden aan Toscane en de lengte daar tussenin is zo’n 300 kilometer. En over die 300 kilometer verdeeld bevinden zich de leukste plekken. Zo kun je denken aan Ventimiglia, San Remo, Alassio, Imperia, Genua, Portofino, de Cinque Terre, Portovenere en Lerici. Genoeg dus te zien en te doen dus om een heerlijke lente vakantie te beleven!

5x de beste lente vakanties in Italië!
VOOR DE IK WIL EENS WAT ANDERS REIZIGER – CALABRIË

Heb je wel eens nagedacht over een vakantie in Calabrië?

In de ”teen van de laars” vind je de regio Calabrië en samen met de regio Basilicata is het een van de meest ongerepte regio’s van Italië. Qua natuur is het een ruige streek. De uitlopers van de Apennijnen bevinden zich hier. Je kunt je wel voorstellen dat je hier prachtig kunt wandelen!

Maar ook als je meer van ontspannen aan het strand houdt is Calabrië een plek die ik je kan aanbevelen want Calabrië heeft heerlijk rustige zandstranden, waar met name Italianen graag vertoeven en waar massatoerisme ver te zoeken is. Wist je trouwens dat de kuststreek van deze regio erg geschikt is voor het telen van citrusfruit en dan met name de citroen en bergamot? Dit geeft mooie uitzichten en heerlijke geuren langs de kust!

In het Aspromonte-gebergte, de laatste uitlopers van de Apennijnen, kun je in de winter skiën, maar wordt het in de zomer wel zo’n 40 graden. Er zijn prachtige bossen te vinden en schitterende canyons en kloven. Én je vindt er wolven, otters, herten en zelfs zeldzame adelaars.

Calabrië is dé ideale plek voor een avontuurlijke vakantie! Voor mountainbiking, canyoning en wandelen is het gebied erg geschikt. Aangeduide paden zijn er echter weinig dus het is slim om goed voorbereid aan een tocht te beginnen.

Voor Calabrië geldt dat het er schitterend is voor mensen die op zoek zijn naar avontuur (in de natuur) gecombineerd met het proeven en ervaren van de nog authentieke Zuid-Italiaanse cultuur.

5x de beste lente vakanties in Italië!

Nóg geen keuze kunnen maken? Neem dan even contact met me op.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.