Cultuur,  Italiaans eten,  Kinderen,  Taal,  Tradities,  Uit eten in Italië,  Verkeer

15 DINGEN DIE IN ITALIË NET EVEN ANDERS ZIJN DAN IN NEDERLAND

Hoewel de onderstaande zaken voor Italianen van dagelijkse orde zijn, roepen ze bij iemand die voor het eerst in Italië is soms heel wat vraagtekens op. Kom je al langer in Italië? Dan is dit voor jou heerlijk herkenbaar!

EERST BETALEN EN EEN BONNETJE HALEN EN DAN BIJ DE BAR BESTELLEN

In de rij gaan staan wachten voor de bar (of in de ijssalon) heeft niet altijd zin als je in Italië bent. Wil je je koffie net als de Italianen aan de bar gebruiken, dan dien je vaak eerst te bestellen en te betalen en dán met een bonnetje aan de bar te verschijnen. Dit wetende scheelt het je een hoop wachttijd!

15 dingen
HANDEN WASSEN OP HET TOILET

Na een bezoek aan een toilet wil je natuurlijk graag je handen wassen.. Maar hoe werkt een kraan zonder knoppen en zonder sensor? In paniek raken hoeft niet! Kijk even onder de wastafel. Grote kans dat je daar een hendel of knop ziet die als voetpomp fungeert!

DE WEGBEWIJZERING

Nog even die laatste meters en dan ben je eindelijk op plaats van bestemming. Maar dan.. Je komt op een rotonde of kruising en tot je grote schrik staan er wel 30 verschillende bordjes die allemaal een andere kant op wijzen. Ik heb maar 1 tip voor je in de Italiaanse verkeerschaos.. Probeer rustig te blijven! Succes!

15 zaken
OVERLIJDENSBERICHTEN LANGS DE WEG

In Italië is het gebruikelijk om overlijdensberichten van hun dierbaren langs de weg op te plakken. Je vindt ze op borden, deuren, muren.. Daar waar wij het in de krant vermelden, doen de Italianen dit op straat.

AAIENDE ITALIANEN

Het is algemeen bekend inmiddels dat de gemiddelde Italiaan een zwak heeft voor kinderen! Kijk er dan dus ook niet van op dat je kinderen een flinke aai over hun bol krijgen of een (zachte) kneep in hun wang. Loerende dames in de kinderwagen is ook niet vreemd en het zal je zelfs opvallen dat de stoerste mannen een hartverwarmende glimlach niet kunnen bedwingen als jij met je kroost rondloopt. Zelfs oudere heren die ineens een ”non ci passa” (je mag er niet door) spelletje spelen met je kinderen zijn niet vreemd!

15 zaken
James vond er af en toe wel wat van tijdens deze vakantie! 😉
EEN WOORDJE ITALIAANS

Lukt het je een cappuccino te bestellen in het Italiaans de weg of de toilet te vragen? Kijk er dan niet vreemd van op dat er vervolgens een waterval aan woorden vanaf de andere kant komt. De Italiaan raakt instant enthousiast dat jij een paar woorden Italiaans spreekt en zal dit maar al te graag aangrijpen om zelf in het Italiaans verder te gaan. Beter of perfect Italiaans leren?

HORDES PRULLENBAKKEN OP STRAAT

Sinds een aantal jaar zijn de (meeste.. want het verschilt ook nog wel eens per regio) Italianen verplicht om hun afval te scheiden. Net als wij hebben ze thuis een bak voor groenafval, restafval, karton en plastic. Deze bakken vind je echter ook op straat en er wordt je dus ook als toerist gevraagd even goed te kijken in welke bak welk afval hoort.

CHRYSANTEN

In Italië wordt de Chrysant met name geassocieerd met de dood. De bloem zie je dan ook veel terug op kerkhoven. Ben je uitgenodigd voor het eten? Neem dan voor alle zekerheid geen Chrysanten mee, maar een andere mooie bloem, of een fles wijn, of iets typisch Nederlands..

25 GRADEN IN OKTOBER

In oktober is het heerlijk vertoeven in Italië. Met een beetje geluk kun je gerust een dag of wat op het strand verblijven. Veel Italianen zal je daar echter niet aantreffen en ook een enigszins mee warrende blik op jouw blote armen en benen kun je verwachten. Aan de andere kant kijken wij ook weer vreemd op dat de Italianen met 25 graden met een sjaal en winterjas om lopen.

15 dingen
‘MISLUKTE’ STUKKEN FRUIT EN GROENTE OP DE MARKT EN IN DE SUPERMARKT

‘Perfect’ gevormde stukken fruit en groente zal je niet snel aantreffen op de Italiaanse markt of in de supermarkt. Groente en fruit zoals het in Italië te koop is, zou ons doen twijfelen over de kwaliteit en een ‘Italiaanse’ komkommer lijkt in de verste verte zelfs niet op een Nederlandse komkommer. Maar lekker(der) is het allemaal wel!

WISSELGELD

Twee dingen die net even anders zijn in Italië dan hier in Nederland.

1. Er worden nog muntjes van 1 Eurocent teruggegeven terwijl de Nederlandse winkeliers die allang verbannen hebben.

2. Het wisselgeld wordt eigenlijk nooit in de hand teruggegeven maar op een bordje op de toonbank gelegd (kan een enigszins onvriendelijk aanblik hebben)

VERPLICHTE BONNETJES

Italiaanse winkeliers zijn verplicht om hun klanten na een aankoop een bonnetje mee te geven. Ze kunnen grote problemen krijgen als ze dit niet doen en lopen dan zelfs de kans hun zaak (tijdelijk) te moeten sluiten.

AARDAPPELS EN ZO

Bestel je in een restaurant in Italië een stukje vlees of vis en wil je daar wat groente, frites, aardappels of salade bij? Vergeet het dan niet erbij te bestellen, het wordt namelijk nooit standaard in schaaltjes op tafel gezet.

UITETEN MET DE TELEVISIE AAN

Een televisie (die aan staat) in een restaurant is een heel normale zaak in een restaurant in Italië. Bij een hoogstaand culinair restaurant zal je niet snel een televisie aan de wand vinden maar bij een toegankelijke ristorante of pizzeria hoef je er zeker niet vreemd van op te kijken.

(En bij een voetbalwedstrijd wordt het geluid natuurlijk nét even wat harder gezet!)

15 dingen
Onze jongens vonden het prachtig! Pizza én voetbal!
TELEFOONCELLEN

Ze bestaan nog! In Nederland vind je ze niet meer op straat maar in Italië loop je er nog wel eens tegenaan. Ze werken gewoon op muntgeld.

Nog ééntje dan!

DEFTIGE HEREN OP SCOOTERS

Fietsen is niet altijd handig in de bobbelige, slingerende en steile straten in Italië. De auto gebruiken ook niet. Wat dan wel? Een scooter! Daar waar wij overal fietsen vinden, vind je in Italië scooters. En ja, ook deftige heren in maatpak met koffertje!

15 dingen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.